Turstikka - din turguide i Norge
Vi hjelper deg med å nyte Norge
Turstikka - din naturguide i Norge
Hører du naturen kalle?


Oslo turvalg 3 : Sognsvann

Stedsnavn: Songsvann

Oslomarka

Turtype: Gåtur, bading, fisking og grilling.

Parkering: Se lenger ned

Buss: 25 Se rutetider T-bane: linje 3

Aktivitetsmuligheter:Litt om destinasjonen:

Sognsvann er en innsjø i Oslomarka som ligger ved markagrensen, rett nord for Oslo. Sognsvann var drikkevann for Oslo fra 1876 til 1967. Ved sørenden ligger Sognsvann gård, anlagt på endemorenen etter siste istid, da havnivået nådde nesten helt opp til det som nå er Sognsvann. Vannets opprinnelige navn er trolig Sogn, en avledning av verbet «suge».[1]

Vannet ligger i et populært turområde, og ved selve vannet er det ypperlig for grilling, bading, strandvolleyball og annen lek og moro. Ikke langt unna er det enkelte kulturminner som kan være verd et besøk – blant annet gruver og rester av malm etter utvinning av jern, samt "svenskemuren" reist av svenske krigsfanger på 1800-tallet. Stien rundt selve vannet er tilrettelagt for rullestolbrukere og forbeholdt gående og løpende, mens syklende henvises til å bruke hovedveien som ligger noe lengre unna selve vannet. Det er bålplasser godkjent av brann- og redningsetaten, fire steder rundt vannet.[2] Sognsvann er for øvrig ideellt til trening og jogging; løypa er 3258 meter lang. 

Mange treningsklubber ol. pleier å løpe rundt Sognsvann, og blant annet finnes et ukentlig løp i sommerhalvåret – Sognsvann rundt, medsols. Også Oslo Triathlon – og mange andre populære aktiviteter både for idrettsutøvere, friluftsentusiaster og andre – arrangeres med utgangspunkt i Sognsvann. Om vinteren kan man gå på skøyter eller drive isfiske når forholdene tillater det.


Wikipedia
Parkering: